המאמר הנוכחי מוקדש לתכנות לשוני-עצבי, או בשמו המוכר יותר – NLP, או Neuro Linguistic Programming.
NLP נחשב היום לגישה הדומיננטית בעולם האימון וההתפתחות האישית, וכמי שבחר להיות אמן חושים, אני משתמש בטכניקות מהתחום בכל הרצאה ובכל הופעה שלי. אז מה זו השיטה הזו שתפסה תאוצה בקצב מהיר כל-כך ושבאפשרותה לשנות את חיינו במספר דקות בלבד?
NLP – ההתחלה
אי שם בשנות ה-70 של המאה הקודמת, חברו יחדיו שני חוקרים – המתמטיקאי ד"ר ריצ'ארד בנדלר והבלשן ד"ר ג'ון גרינדר, כדי לבצע תהליכי מודלינג (תהליכים שבהם מתחקים אחר אנשים מתחום מסוים בשאיפה ללמוד מהם). השניים חקרו את פעילותם של אנשים שמאוד הצליחו בתחומם בניסיון ללמוד מה גרם להם להצליח וכדי ליצור "מודל להצלחה" שאותו ניתן לחקות. הרציונל אומר שאם נוכל לזהות את הפעולות שאותם אנשים מצליחים עשו, את הסדר שלהן, את המינון שלהן וכו', נוכל ליישם זאת עלינו וכך להגיע לתוצאות זהות או לפחות לתוצאות דומות. מתכון להצלחה אם תרצו. במילים אחרות – הצלחה משאירה רמזים, וכל מה שצריך לעשות זה לעקוב אחר "פירורי הלחם" שהשאירו אחריהם אותם מצליחנים.
המודלינג של ריצ'ארד וג'ון
ריצ'ארד וג'ון ביצעו את תהליך המודלינג ל-3 אנשים מאוד מיוחדים ומאוד מצליחים, שאני בטוח שמעולם לא שמעתם עליהם.
1. ד"ר וירג'יניה סטיר – פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית
2. פריץ פרלס – אבי תורת הגשטלט (אסכולה פסיכולוגית שצמחה בגרמניה)
3. ד"ר מילטון אריקסון – אבי ההיפנותרפיה (טיפול באמצעות היפנוזה) ושעל בסיס פעילותו בנויות מרבית הטכניקות בNLP
לאחר שריצ'ארד וג'ון צפו בפעילותם של השלושה, הם יצרו מודל לעבודה, ניסו אותו בעצמם ונוכחו לדעת שהם מצליחים להגיע לתוצאות זהות תוך זמן קצר יותר. אם וירג'יניה, פריץ ומילטון הגיעו לתוצאות עם המטופלים שלהם בתוך כמה חודשים, ריצ'ארד וג'ון עשו זאת בתוך מספר שבועות. אם וירג'יניה, פריץ ומילטון הגיעו לתוצאות בתוך מספר שבועות, ריצ'ארד וג'ון עשו זאת בתוך מספר ימים, לעיתים אפילו במפגש אחד בודד.
הדבר המעניין הוא שריצ'ארד וג'ון לא מכנים את השיטה שלהם בשם 'שיטה' אלא 'תגלית'. לטענתם, הם לא המציאו שום דבר חדש אלא פשוט גילו כיצד המוח שלנו עובד. לזכותם ייאמר, שבחלק מהספרים שלהם הם אפילו מציינים שאין להם מושג למה הדברים שהם גילו עובדים. הם פשוט עובדים.
למה ל-NLP קוראים NLP
אנקדוטה מעניינת היא כיצד קיבלה התגלית הזו את ראשי התיבות NLP. ריצ'ארד מספר שבתחילת המחקר שלו ושל ג'ון הוא נסע ברכבו, עבר על המהירות המותרת ונעצר ע"י שוטר. כשהשוטר ניגש לרכבו של ריצ'ארד, הוא סרק את פנים הרכב והבחין בערימת דפים ממחקריו של ריצ'ארד על אחד המושבים. כשהשוטר שאל את ריצ'ארד במה הוא עוסק, ריצ'ארד, שהיה בתחילת הדרך בחקר המודלינג ולא היה לו מושג לאן הוא יוביל, הביט בערימת הדפים שעל המושב, הבחין ב-3 אותיות אקראיות וחיבר ביניהן. 'NLP' הוא אמר לשוטר.
כאמור, NLP תפס תאוצה אדירה והיום ישנם מאמרים, ספרים, הרצאות, סדנאות ואפילו אנציקלופדיה של התחום. למעשה, NLP אחראי לחלק גדול מהיווסדו ומהתפתחותו של תחום האימון. אנתוני רובינס, מי שנחשב למאמן הטוב בעולם, שאחראי לחלק גדול מהיווסדו של תחום האימון בארה"ב, היה מתלמידיהם הראשונים של ריצ'ארד וג'ון.
מהות ה-NLP
NLP מכיל בתוכו עשרות רבות של מודלים וטכניקות, ואין סיכוי בעולם שאצליח לפרט את כולן, בטח לא במאמר אחד. אך מה שכן חשוב לי שתבינו זה את המהות של כל הטכניקות הללו והמהות היא מאוד פשוטה. לכל פעילות במוחנו ישנה תבנית, ישנו מבנה, ייצוג פנימי של המציאות. בפסיכולוגיה מכנים את זה בשם 'מודל מנטלי' או 'ייצוג מנטלי'. זהו למעשה ייצוג מחשבתי של המציאות, כלומר הסבר לתהליך המחשבה של האדם ולדרך שבה אנו תופסים את המתרחש בעולם סביבנו. המודל הזה שונה מאדם לאדם וניתן למפות אותו. אבל מה שחשוב עוד יותר, זה שאם ניתן למפות אותו, אז ניתן גם לשנות אותו. כך לדוגמא, ניתן למפות את המודל המנטלי של אדם שמרבה לעשן, לשנות לו את המודל ובכך לגרום לו להפסיק לעשן. מהות הNLP אם כך, היא שימוש בטכניקות שונות כדי לבצע שינויים מהירים בתודעה של האדם.
המשמעות של NLP עבורי
כדאי לדעת שמרבית תהליכי הNLP הם תהליכים היפנוטיים, כלומר תהליכים שמשלבים בתוכם טכניקות מעולם ההיפנוזה, האסורה בישראל עפ"י חוק. יחד עם זה, בשבילי, NLP הוא הרבה מעבר לטכניקות היפנוטיות. בשבילי NLP הוא פלטפורמה. הוא תשתית. הוא שפה.
תחשבו על זה לרגע – בשפה העברית יש מיליוני ספרים וכולם עושים שימוש באותן 22 אותיות. יחד עם זה, כל אחד מהם מספר סיפור אחר. אם תכירו את "האותיות", תוכלו לבנות "משפטים" ובסופו של דבר לחבר בעצמכם איזה "ספר" שתרצו.
לסיום, הדבר שאותו אני מזמין אתכם לחשוב עליו הוא מי מהווה עבורכם מודל לחיקוי? זה יכול להיות בכל תחום בחייכם. זה יכול להיות מישהו שאתם רוצים לנהל כמוהו, מישהו שאתם רוצים לשיר כמוהו, לרקוד כמוהו, לבשל כמוהו, לעשות קסמים כמוהו וכו'. זוכרים – הצלחה משאירה רמזים, וכל מה שצריך לעשות זה לעקוב אחר "פירורי הלחם".
ספרות מומלצת
כוחו של תת המודע / ג'וזף מרפי
למיטיבי לכת
מצפרדעים לנסיכים / ד"ר ריצ'ארד בנדלר וד"ר ג'ון גרינדר
המבנה של היפנוזה / ד"ר ריצ'ארד בנדלר וד"ר ג'ון גרינדר
המהפנטים / ד"ר בנימין זיו
היפנוזה / טרי רוב וקארל שאנצר
פסיכו-קיברנטיקה / ד"ר מאקסוול מאלץ