אמונות מגבילות הוא אחד מהנושאים המרכזיים בתהליכי התפתחות אישית, ובאופן אישי, אחד מהנושאים שאני נאלץ להתמודד איתם הכי הרבה. לכל בני האדם בעולם יש אמונות מגבילות, ובמקרה שלי, ישנן אמונות מגבילות שעלי להתמודד איתן כאדם, ולא פחות חשוב מכך, ישנן אמונות מגבילות שעלי להתמודד איתן כאמן.
כמי שבחר להיות אמן חושים, אני שואל את עצמי מדי יום, האם הפכתי להיות האמן שקיוויתי להיות כשרק התחלתי לעסוק בתחום, האם אני מצליח להעביר את האומנות שלי בצורה שבה אני רוצה, האם העובדה שהתחלתי לעסוק באומנות חושים בגיל מאוחר יחסית מביאה איתה תקרות זכוכית שלעולם לא אוכל לנפץ ועוד. מתוך הידע והניסיון שלי בהתמודדות עם הנושא, ומתוך הרצון לעזור גם לאחרים ללמוד כיצד להתמודד עם הסוגיה הזו, הנה מדריך קצר להתמודדות עם אמונות מגבילות, ללא קשר ותלות באיזה תחום אתם עוסקים.
מה הן אמונות מגבילות?
אמונות ככלל, הן העקרונות וההשקפות שלנו על העולם, כפי שאנחנו תופסים אותו. כך אנחנו מאמינים שהעולם פועל. יתרה מכך, האמונות שלנו מנחות אותנו ולמעשה מכתיבות את דרכי ההתנהגות שלנו. אם האמונות שלנו חיוביות – הן מעצימות אותנו ותורמות לנו. אם האמונות שלנו שליליות – הן מגבילות ומעכבות אותנו. לדוגמא: אם אני מחזיק באמונה ש'בשביל להרוויח כסף צריך לעבוד קשה', כנראה שכל חיי אעבוד קשה בשביל להרוויח כסף. ואם אני מחזיק באמונה ש'לא ניתן להתפרנס ממה שאוהבים', כנראה שלעולם לא אעבוד במקצוע שאני באמת אוהב. ואנחנו הרי יודעים שמיליוני אנשים בכל העולם הוכיחו בדיוק את ההיפך. במילים אחרות, האמונות שלנו הן האמת הסובייקטיבית שלנו.
כיצד מבחינים בין עובדה לאמונה?
אחת הסוגיות שאני נתקל בהן היא הקושי להבחין בין עובדה לאמונה. כלל האצבע שלי הוא – אם לא ניתן להתווכח על זה, זו עובדה. אם ניתן להתווכח על זה, זו אמונה. לדוגמא: מיץ תפוזים טבעי עושים מתפוזים. לא ניתן להתווכח על זה ולכן זו עובדה. זה שמיץ תפוזים טבעי הוא המשקה הכי טעים שיש, ניתן להתווכח על זה ולכן זו אמונה/השקפה/דיעה. הרכב שלי בצבע לבן. לא ניתן להתווכח על זה ולכן זו עובדה. זה שלבן זה הצבע הכי יפה למכונית, זה בר ויכוח ולכן זו אמונה.
מהו המקור של האמונות שלנו?
חוקרים היום תמימי דעים לגבי העובדה שהאמונות שלנו נטמעות בנו בגילאים המוקדמים מאוד של ילדותנו, ככל הנראה בגילאי 0-7. מי שמתאר זאת נפלא בספרו "אני בסדר-אתה בסדר" הוא ד"ר תומס א.הריס. תומס מתאר שתי אנאלוגיות נפלאות. הראשונה, היא שהמוח שלנו הוא כמו ספוג שסופח אליו כל מה שהוא נחשף אליו. באנאלוגיה השנייה תומס משווה את מוחנו, ובעיקר את תת המודע שלנו, למכשיר הקלטה שמקליט כל מה שהוא שומע. הצרה היא שמכשיר ההקלטה הזה "מנגן" בחזרה את המנגינות שנצרבו עליו. משמע, האמונות שהוטמעו בנו בילדותנו בתת המודע, צפות מחדש בבגרותנו במודע. מספיק שכילדים שמענו את הורינו פעם אחת אומרים ש'החיים הם לא פיקניק' או ש'כסף לא גדל על העצים' כדי שהאמונות המגבילות הללו יוטמעו בנו. מאותם רגעים, נוצרות אצלנו פרדיגמות, תבניות חשיבה, שלמעשה מנהלות את חיינו. אנחנו משוכנעים שהן עובדה מוגמרת. שכך העולם פועל. שזו האמת המוחלטת.
כשקראתי את ספרו של ד"ר תומס א.הריס, נזכרתי שכבר נתקלתי בעבר בתיאוריה שטוענת שמקור האמונות שלנו הוא בילדות שלנו. מי שהקדים את ד"ר תומס א.הריס היה הרמב"ם, שכתב בספרו 'מורה נבוכים' – "מן הראוי להבהיר זאת לאלה המטילים על עצמם (לשאוף אל) השלמות האנושית, ולהסיר – במעט הרחבה, כפי שעשינו – את דמיונות השווא האלה שקדמו ובאו מגיל הילדות".
איך מתמודדים עם אמונות מגבילות?
1. הכרה עצמית – עלינו להיות כנים עם עצמנו ולהודות בכך שיש לנו אמונות מגבילות, שהרי לא נוכל לשנות משהו שאיננו מכירים בקיומו.
2. זיהוי – חישבו לרגע על האמונות שלכם לגבי נושאים כמו בריאות, קריירה, כסף, זוגיות, אהבה, הצלחה ואושר. רשמו אותן על דף. נסו לנסח אותן במדויק ככל האפשר.
3. בדיקה – בדקו עם עצמכם איך אתם מרגישים לגבי כל אחת מהאמונות שרשמתם. איך אתם מרגישים כשאתם מדברים עליהן? איך אתם חושבים שהן באות לידי ביטוי בחיים שלכם? האם אתם חושבים שהן תורמות לכם או שהייתם רוצים לשנות חלק מהן? שלב הבדיקה עשוי להיות שלב לא פשוט מאחר והוא כולל מוכנות רגשית לוותר על אמונות שאולי ליוו אתכם שנים רבות.
4. ניסוח מחדש – עד שלא נשתחרר מאמונות ישנות, לא נוכל לפנות מקום לאמונות חדשות. לכן, את האמונות המגבילות שהחלטנו שאינן תורמות לנו, ננסח מחדש, במטרה להפוך אותן מאמונות ממגבילות לאמונות מעצימות. את האמונות החדשות ננסח כמשפטים חיוביים בזמן הווה, כשנקפיד להתמקד במה שאנחנו רוצים ולא במה שאנחנו לא רוצים. לדוגמא: את האמונה המגבילה 'בשביל להרוויח כסף צריך לעבוד קשה', ננסח מחדש לאמונה המעצימה 'אני מרוויח הרבה כסף בקלות ובמהירות'. ניסוח מחדש של האמונות המגבילות שלנו, משנה למעשה את הפרשנות שאנחנו נותנים לדברים מסוימים בחיים שלנו, ומכאן גם את הדרך שבה אנחנו מרגישים, מקבלים החלטות ומתנהגים. שלב הניסוח מחדש הוא למעשה המעבר לתודעה של חשיבה חיובית.
5. בדיקה – בדקו עם עצמכם לגבי כל אמונה שניסחתם מחדש, האם האמונה החדשה מתאימה לכם, האם היא משרתת אתכם, האם היא אמינה בעיניכם בגבול ההיגיון הבריא. אם יש לכם ספק לגבי אמונה מסוימת, שוב נסחו אותה מחדש וחזרו על התהליך עד שתהיו שלמים איתה.
6. הטמעה – עד עכשיו, הטכניקה שבה השתמשנו, היא טכניקה שעובדת ברמת המודע. אבל אף אחד לא באמת מצפה שנתגבר על אמונה מגבילה שסחבנו איתנו במשך שנים, רק בגלל שניסחנו מחדש את המשפט. ולכן, שינוי אמונות מגבילות והטמעה של אמונות חדשות, צריך להיעשות ברובד עמוק יותר, ברמת התת מודע, שהרי שם הן נוצרו והוטמעו מלכתחילה.
הטמעה של אמונות חדשות
ישנן טכניקות רבות להטמעה של אמונות חדשות ברמת התת מודע. חלקן משלבות דמיון מודרך, חלקן עושות שימוש בטכניקות מאסכולת הגשטלט, חלקן בסוגסטיות היפנוטיות, חלקן בהיפנוזה עצמית ועוד, והטובות שבהן לוקחות בחשבון גם את הפן השכלי, גם את הפן הרגשי וגם את הפן התחושתי שמעורבים בתהליך. הנה כמה מהן, כשהתוצאות הטובות ביותר יתקבלו משילוב כזה או אחר של מספר טכניקות.
1. הכרזה (Declaration) – הצהרה של האמונה החיובית בקול רם ובאסרטיביות. טכניקה זו "משחררת לעולם" את האמונות שלנו, כך שהן כבר לא נמצאות רק בראשנו. ההכרזה בקול רם, בין אם היא נעשית כשאתם לבד, ודאי אם היא נעשית מול אנשים אחרים, יוצרת מחויבות. זו אחת הסיבות למשל, מדוע נהוג לקיים טקסי חתונה בפומבי.
2. חזרתיות (Repetition) – הדהוד. חזרה על האמונה החיובית שוב ושוב, בלב או בקול רם, עד שהיא הופכת למנטרה שגורה בפינו.
3. החזייה (Visualization) – ויזואליזציה. חזרה מחשבתית נשלטת. למעשה מדובר בהעלאה בדמיון של תוצאות רצויות בצורה מודעת. המוח של בני האדם לא מבחין בין סיטואציה שמתרחשת באמת לנגד עינינו, לבין זיכרון לסיטואציה מהעבר שלנו שהתרחשה באמת, לבין תרחיש עתידי שאנחנו מעלים בדמיוננו. זה קורה, מאחר ובכל שלושת המקרים אותם תאי עצב (נוירונים) פועלים במוח. דוגמא טובה לכך היא תופעת הקרי לילה. מספיק שנחלום חלום שיש לו תוכן מיני, כדי לגרום לגוף שלנו להתנהג כאילו אנחנו מקיימים יחסי מין, למרות שבפועל אנחנו בכלל ישנים. ואם זה כך, אז אנחנו פשוט יכולים לדמיין כיצד אנחנו מיישמים את האמונות החדשות שלנו.
אסיר הציון לשעבר, נתן שרנסקי, סיפר כיצד הוא נהג לשחק בראשו אלפי משחקי שח מט בזמן שהוא היה כלוא בכלא הסובייטי. הוא עשה זאת כדי לא לגרום למוחו להתנוון. כשהשתחרר ממאסר לאחר 9 שנים, משחק השח מט שלו השתפר פלאים. סיפור אחר מספר על טייס אמריקני שהיה בשבי בצפון וייטנאם. במהלך תקופת המאסר שלו הוא איבד כ-40 ק"ג ממשקל גופו ובריאותו הייתה רעועה, אך הוא נהג לדמיין מדי יום כיצד הוא משחק גולף, עד לרמה של בחירת המחבט ושינון המסלולים. כשהשתחרר לאחר מספר שנים, הוא ביקש להגיע למגרש גולף ושיחק בצורה כמעט מושלמת.
היכולת הזו מתאפשרת מאחר ותאי העצב במוחנו כל הזמן מתחברים ביניהם, כך שהם יוצרים רשתות של תאי עצב. החיבורים הללו נעשים בהתאם לקשרים שאנחנו יוצרים. כך למשל, ככל שנתרגל יותר נגינה בכינור (או אפילו נדמיין נגינה בכינור), כך תאי העצב במוחנו הקשורים לנגינה בכינור, יתחברו ביניהם וייצרו רשת תאי עצב. ברגע שנפסיק את שיגרת תרגול הנגינה בכינור, יתפרקו אותם תאי עצב מהרשת. בהקשר שלנו, אדם שדבק באמונה מגבילה, למעשה יצר במוחו רשת של תאי עצב של אותה אמונה. תהליך ההטמעה של אמונות חדשות נועד כדי לפרק את אותה רשת תאי עצב ישנה ושלילית וליצור במקומה רשת תאי עצב חדשה וחיובית.
4. הדמייה (Simulation) – סימולציה. חיקוי המציאות. למעשה הדמייה לוקחת את טכניקת ההחזייה צעד אחד קדימה, ובמקום להשאיר את הדברים בדמיון, היא נותנת לו ביטוי גשמי במציאות. לדוגמא – יצירת לוח חזון (Vision Board) המורכב מתמונות המתארות אמונות חיוביות.
5. השאה עצמית (Autosuggestion) – אוטוסוגסטיה. זהו תהליך שבו אנחנו משכנעים את עצמנו באמצעות השפעה על תת המודע. בלילה, כשאתם נשכבים לישון, בדקות הספורות שאתם נמצאים במצב ביניים שבין ערות לשינה, חזרו שוב ושוב על האמונות החיוביות שאתם רוצים להטמיע במוחכם. המוח שלנו פועל בארבעה סוגים של תדרים חשמליים והתדר שבו הוא פועל לפני השינה, גלי אלפא, זהו מצב שבו המוח שלנו רגיש מאוד, ולכן זהו הזמן הטוב ביותר לספק לו "הוראות להפעלה". אם תרצו, תוכלו להקליט את עצמכם ולהקשיב להקלטה. כך תוכלו לשמוע את האמונות החיוביות שלכם בקולכם שלכם.
כמי שבחר להיות אמן חושים לאירועים, אני מזמין אתכם לאמץ את האמונה של אמיל קואה, מראשוני המהפנטים, ושאני אימצתי לעצמי – "כל יום, בכל דרך, אני הופך לטוב יותר ויותר". ומן הראוי לציין, שעפ"י מחקרים, נדרשים 21 יום כדי להשלים תהליך הטמעה של אמונה חדשה, ולכן, לא משנה באיזו טכניקה תבחרו, עליכם להתמיד בה במשך 3 שבועות לפחות.
לסיכום
אם תחשבו על זה לרגע, אמונות מגבילות הן משקל עודף. הן גיבנת. הן תקרת זכוכית. הן טפיל כשמוחנו הוא הפונדקאי. הן קיר שאנחנו מביאים איתנו שברב המקרים כלל לא נמצא שם. ג'וזף מרפי משתמש בספרו הקלאסי "כוחו של תת המודע" באנאלוגיה נפלאה – הוא מדמה את המוח שלנו לאדמה מעובדת, כך שכל מה שנזרע בתת המודע, נקצור במודע. ואני מוסיף, שאם כך הם פני הדברים, הרי שעבודה על האמונות המגבילות שלנו משולה בעיני לניכוש עשבים שוטים.
ספרות מומלצת
כוחו של תת המודע / ג'וזף מרפי
לאהוב את מה שיש / ביירון קייטי
אתה יכול לרפא את חייך / לואיז ל. היי
למיטיבי לכת
אני בסדר-אתה בסדר / ד"ר תומס א.הריס
שירים מומלצים
The Logical Song / Roger Hodgson