הפוסט הפעם מוקדש לנושא חשוב מאין כמותו, שרובנו, כנראה, לא מיישמים מספיק – כּנות.
לפני מספר חודשים צפיתי בסרט קולנוע בשם 'המצאת השקר'. הסרט מתאר עולם שבו בני האדם אומרים תמיד את האמת, את כל האמת ורק את האמת, לא משנה עד כמה הסיטואציה מביכה. במילים אחרות, הדמויות בסרט חיות בעולם שבו אנשים אומרים בדיוק את מה שהם חושבים. עד שגיבור הסרט, לוזר בן 40, מגיע לתובנה שלומר תמיד את האמת לא רק שאינו מועיל, אלא ברב המקרים אף מזיק.
אז הוא מחליט להתחיל לנהוג בחוסר כנות ולמעשה הופך להיות האדם הראשון בתולדות המין האנושי שמשקר. ככל הידוע לי, השקר המתועד הראשון בהיסטוריה האנושית היה בסיפורם של האחים קין והבל. לאחר שקין הורג את הבל אחיו, הוא נשאל ע"י אלוהים "אי הבל אחיך?". קין, המשוכנע שאלוהים הוא לא אל כל יודע, עונה לו "לא ידעתי. השומר אחי אנוכי?" ובכך למעשה משקר. ומאחר ואני לא מומחה גדול לסיפורי התנ"ך, בהחלט ייתכן שהשקר הראשון היה עוד קודם לכן, בסיפור גן העדן.
ככלל, המקורות דנים בנושא הכנות לא מעט. כך למשל במזמור ט"ו בספר תהילים המציין מידות טובות שראוי לאדם להתנהג בהם, נכתב "הולך תמים ופועל צדק ודובר אמת בלבבו". ויש כמובן עוד דוגמאות רבות. אני מודה שיש משהו מפתה במחשבה על עולם שבו כולנו היינו אומרים תמיד את האמת. זה כנראה היה הופך את החיים של כולנו להרבה יותר קלים. אבל עד שזה יקרה, בואו נראה מה אנחנו יכולים ללמוד על הנושא החשוב והמרתק הזה.
כמי שבחר להיות אמן חושים, נושא הכנות העסיק אותי לא מעט בשנים האחרונות. במילון ספיר, כנות מוגדרת כ'אמיתיות', כ'יושר'. בעיני, כנות היא משהו עמוק יותר. מאחורי כל פעולה שאנחנו עושים בחיים ישנה סיבה. ישנו מניע. ישנו המניע המוצהר וישנו המניע הנסתר. לעיתים שני המניעים הללו זהים. לעיתים, ואולי ברב המקרים, הם לא.
כנות אם כך, בעיני, היא חשיפת המניע הנסתר, כלומר חשיפת הסיבה האמיתית שבגללה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים.
הכנות הקיצונית של בראד בלנטון
מי שמהווה בעיני דוגמא מצוינת לכנות ולחשיפת המניע הנסתר, הוא הפסיכולוג האמריקאי ד"ר בראד בלנטון. בספרו 'כנות קיצונית' בראד לא רק מטיף לקוראיו לנהוג בכנות, הוא נאה דורש נאה מקיים. הנה הדברים שהוא כתב בפתיח של ספרו: "אני כותב את הספר הזה מאחר ואני רוצה להיות מפורסם. אני רוצה שהרבה אנשים יכירו את שמי, עכשיו ולאחר שאמות. אני רוצה להיות ידוע כאינטלקטואל גדול, כמבין, ואני רוצה להיות יותר חכם מכולם.
ליתר דיוק, אני רוצה שיחשבו שאני יותר חכם מכולם. ההנאה שבמחשבה שאנשים אחרים חושבים שאני הכי חכם, ממלאת אותי בתחושת חמימות ובחיוך על כך שאנשים יקראו את הספר שלי וידברו עלי בהתלהבות כפי שאני וגרושתי עשינו כשקראנו את ניטשה". מעניין נכון? אך בראד לא הסתפק בזה. בצד האחורי של עטיפת ספרו הוא פונה לקורא ומבקש ממנו שאם הוא לא מעוניין לרכוש את הספר שיחזיר אותו מהר למדף הספרים כדי שמי שכן מעוניין ירכוש אותו. אני לא חושב שאפשר להיות יותר כן מזה.
הכנות של אלפרד היצ'קוק
אבל בראד הוא לא הדוגמא היחידה. בספרו של מבקר הקולנוע הצרפתי פרנסואה טריפו 'היצ'קוק', מראיין פרנסואה את הבמאי אלפרד היצ'קוק על סרטיו. היצ'קוק עובר עם המראיין שלו סרט סרט ומציין באילו סרטים הוא היה היום מלהק שחקנים אחרים ממה שליהק בפועל, באילו סרטים הוא היה בוחר לוקיישנים אחרים, תפאורה שונה, זוויות צילום אחרות ואפילו תסריט שונה. במילים אחרות, היצ'קוק מתוודה בפנינו על הטעויות שהוא עשה בסרטיו, כפי שהוא תופס זאת. ואני שואל – כמה אומץ נדרש מאדם כדוגמת היצ'קוק, להסתכל על פועלו בפרספקטיבה ביקורתית, לצעוד צעד קדימה, להיות כן עם עצמו ועם מעריציו ולהודות היכן טעה.
בהשוואה להיום, זה כאילו חברת מיקרוסופט או אפל יכנסו מסיבת עיתונאים ויתוודו על כל הבאגים שהיו להם בתוכנות ובאפליקציות שהם פיתחו לאורך השנים. אני בספק אם דבר כזה עשוי לקרות. אז אלפרד, נוח על משכבך בשלום. סרטיך הם יצירת מופת בעיני, על כל "טעויותיהם". רוצים דוגמא נוספת? בבקשה. ג'ון סטיינבק, מחבר הרומן 'ענבי זעם', שזכה בפרס פוליצר, אמר על ספרו: "זה לא ספר גדול. קיוויתי שיהיה כזה. זה בסך הכל ספר בינוני. והדבר הנורא הוא שאני לא יכול לעשות יותר מזה".
שלבים בדרך לכנות
כנות כזו, כמו של ד"ר בראד בלנטון, אלפרד היצ'קוק או ג'ון סטיינבק היא נדירה מאוד. ובכל זאת, כיצד אנחנו יכולים לנסות להיות מעט יותר כנים? בראד מציין בספרו 'כנות קיצונית' שלושה שלבים בדרך לכנות. השלב הראשון הוא חשיפת העובדות. זהו השלב שבו עלינו להציג את העובדות על מנת להסיר את כל השקרים וחצאי האמיתות מהדיון. השלב השני הוא כנות לגבי המחשבות והרגשות שלנו.
שלב זה דורש אומץ רב שכן הוא חושף בפני הצד השני את המניעים שעומדים מאחורי ההתנהגות שלנו ('מניעים נסתרים' כפי שכיניתי זאת קודם). השלב השלישי הוא נטישת הבדיות. זהו השלב שבו אמירת האמת וחיים עפ"י האמת חד הם. גם שלב זה דורש אומץ רב מאחר והוא כרוך בלהודות בכך שעד היום העמדנו פנים, ושלמעשה הצגנו את עצמנו או את מניענו בחוסר כנות. "מה שאנשים רוצים לשמוע באמת הוא האמת. זהו הדבר המלהיב, לומר את האמת", אמר וינסטון צ'רצ'יל. ג'ון לנון הרחיק לכת ואמר ש"כנות לא תביא לך הרבה חברים, אך היא בהחלט תביא לך תמיד את הטובים שבהם".
האם ניתן לזהות מתי מישהו משקר לנו?
ומה לגבי השאלה האם ניתן לזהות אדם אחר שאינו נוהג בכנות? האם אנחנו יכולים לזהות מתי מישהו אחר משקר לנו? התחום הזה סיקרן אותי מאוד בשנים האחרונות והשקעתי בלימוד שלו מאות רבות של שעות. מי שנחשב לחלוץ בתחום הוא הפסיכולוג האמריקאי ד"ר פול אֶקְמַן. בתחילת דרכו, עסק פול במחקרים הקשורים לתקשורת לא מילולית, לשפת גוף. מאוחר יותר, הוא עבר להתמקד בשרירי הפנים והצליח להוכיח שהרגשות המרכזיים של בני האדם – פחד, עצב, שמחה, הפתעה וגועל, באים לידי ביטוי בפנים שלהם. יותר מזה, כאשר בני אדם אינם דוברים אמת, מתרחשות בשרירי הפנים שלהם תנודות זעירות, מעין עוויתות בלתי רצוניות, שחושפות למעשה שהאדם משקר או שהוא מסתיר משהו.
הביקורת המרכזית על מחקריו של פול הגיעה מכיוונם של אנתרופולוגים שטענו שהתזוזות בשרירי הפנים הם משהו שבני אדם רכשו בתהליכי למידה, בעיקר כתוצאה מחשיפה לאמצעי המדיה. פול לא היה מוכן לקבל את הביקורת הזו והוא החליט לבצע את מחקריו על אנשי שבט פרימיטיבי מפפואה גינאה החדשה שמעולם לא נחשפו לאמצעי המדיה. לאחר שהראה שתוצאות המחקר זהות, כלומר שגם אנשי השבט מסגירים את רגשותיהם באמצעות שרירי הפנים, המסקנה הייתה חד משמעית – הבעות הפנים שלנו, המימיקות, מסגירות את הרגשות שלנו ואין זה משהו שהוא תלוי תרבות אלא משהו ביולוגי-אבולוציוני. ואם תחשבו על זה לרגע, אדם המחזיק בידע הזה הופך למעשה להיות סוג של "פוליגרף אנושי". אז בפעם הבאה שמישהו מכם מנסה לשקר לי…
כנות עם אחרים ולמידה כיצד לזהות מתי אחרים כנים איתנו הן שתי מיומנויות חשובות מאוד. אף אדם לא אוהב שמשקרים לו. אך השקרים הגדולים ביותר, החמורים ביותר והמזיקים לנו ביותר, הם השקרים שאנחנו מספרים לעצמנו. כמה פעמים בחיינו אנחנו ממעיטים ביכולותינו מצד אחד ומפריזים ביכולותינו מצד שני. כמה פעמים אנחנו משכנעים את עצמנו שאנחנו רוצים דבר אחד, כשבפועל נפשנו חפצה במשהו אחר לחלוטין. ולכן, כנות עצמית, היא הדבר החשוב ביותר.
אני כמובן לא מטיף לאף אחד ואחת מכם. כשאני נחשפתי לנושא הכנות לראשונה, החלטתי ללמוד אותו לעומק, לעשות שינוי משמעותי בחיי ולהפוך אותם להרבה יותר כנים. וזה מה שאני מזמין אתכם לעשות. אומנם עברתי כברת דרך, אך הדרך אל היעד עודנה ארוכה. ואולי במחשבה שנייה, כנות היא לא יעד שיש להגיע אליו, אלא דרך חיים. כנות מוחלטת, או 'כנות קיצונית' כפי שמכנה אותה ד"ר בראד בלנטון, היא כנראה הדרך עצמה. המשורר ומבקר הספרות הצרפתי ניקולה בואלו תיאר זאת בצורה נפלאה – "לעולם אין אנו גדולים, אלא במידה שאנו כנים".
ספרות מומלצת
היצ'קוק / פרנסואה טריפו – מומלץ במיוחד לחובבי קולנוע בכלל ולחובבי היצ'קוק בפרט
למיטיבי לכת
Radical Honesty / Dr. Brad Blanton
Telling Lies / Dr. Paul Ekman
Unmasking the Face / Dr. Paul Ekman
Emotions Revealed / Dr. Paul Ekman
Never Be Lied To Again / David J. Lieberman
The Art Of Deception / Kevin D. Mitnick
סרטי קולנוע מומלצים
המצאת השקר
סדרות טלוויזיה מומלצות
שקר לי – סדרת טלוויזיה המבוססת על פועלו של פול אקמן
המנטליסט